"Манаш Қозыбаев атындағы
Солтүстік Қазақстан университеті"
коммерциялық емес акционерлік қоғамы
Үлкейтілген
Сөздәйектер галереясы

Өзін өзі сыйлайтын адам, өзгенің үстінен сөз айтпайды. Ал өзін-өзі сыйлай алмайтын адам өзгені сыйлап қайтеді.

Халық даналығы
Факультеттер жаңалықтары
АФ: Дала күні

2025 жылғы 26 маусымда «Сервис-ЖАРС» ЖШС (Қызылжар ауданы, СҚО) өндірістік танаптарында «Солтүстік Қазақстанның орман-дала аймағындағы жайылымдардың ө әрі қарай оқу

ТжӘИ: «Мағжан Жұмабаев: тұлға, әдеби үрдіс және тілтаным» атты Халықаралық ғылыми-практикалық конференция

М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті Тіл және әдебиетинституты «Қазақ тілі мен әдебиеті» кафедрасы 2025 жылдың 19 маусымында көрнекті  әрі қарай оқу

Барлығын оқу

Қазақстан флорасының жабайы өсетін түрлері негізінде шай өнімдерінің жаңа түрлерін құру

Басым бағыт: агроөнеркәсіптік кешенді тұрақты дамыту және ауыл шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі

3435

Жоба жетекшісі: Зверяченко Т.С., фарм.ғ.к.

Жобаны орындаушылар:  Бегенова Б.Е., х.ғ.д., Островной К.А., магистр, Брыксина Е.В.

Орындау мерзімі: 2018-2020 жж.

Қаржыландыру көлемі: 60 000 000 теңге.

Жобаның мақсаты: Қазақстанның жабайы өсетін флорасының түрлерін анықтау және шай өнімдерінің жаңа түрлерін өндіру үшін ферментациялық технологияларды әзірлеу.

Күтілетін нәтижелер: шай сусындарын өндіру бойынша жаңа аграрлық кластерлерді қалыптастыру үшін инновациялық және технологиялық база құру (дәстүрлі өсу аймақтарында қалыптасқан ройбуш, ханибуш, мате, каркаде өндірісіне ұқсас). Еуразиялық патент алу.

Жоба сипаттамасы: қазақстан бірегей әртүрлілікке және жабайы өсімдіктердің қорына ие. Алайда жаңа ашытылған шай тәрізді сусындар жасау үшін Өсімдік шикізатын іздеу саласында зерттеулер және оларды өндіру әдістері анықталған жоқ.

Ұсынылған жобаны іске асыру нәтижелері өсімдік шикізаты негізінде инновациялық өнімдер жасауға мүмкіндік береді, өнімнің сыртқы нарықтарға шығу перспективасымен Қазақстан аумағында шай сусындарының жаңа түрлерін өндіру бойынша жаңа өндірістік агрокластерлер құру үшін алғышарттар қалыптастырады.

Жобаның міндеттері:

−Қазақстанның жабайы өсетін флорасының ықтимал жарамды түрлерін зерттеу;
−шикізатты дайындау және әртүрлі әдістермен ашыту;
−ферменттеуден кейін шикізат пен өнімдердің химиялық құрамын зерттеу;- қауіпсіздік зерттеулерін және дегустациялық сараптамаларды жүргізу;
−табиғи қорларды және өсімдіктердің перспективті түрлерін өсіру мүмкіндіктерін бағалау.